Bussolyckan på Ekerö

Haverikommissionen överväger en utredning

Det kan bli aktuellt med en utredning av Statens haverikommission gällande den bussolycka i eftermiddags där en kvinna omkom och fyra skadades allvarligt efter att en turistbuss med ett 30-tal pensionärer ombord körde av vägen på Ekerö utanför Stockholm.

- Vi är på plats och bussen ligger ju kvar på olycksplatsen. Det vi ska göra nu är att skaffa oss en bild ungerfärligt av vad det är som kan ha hänt. Och sedan kommer vi inte att kunna göra så mycket mer i kväll för det blir ju snart mörkt och man kommer att fortsätta undersökningarna i morgon, säger Urban Kjellberg, utredare vid Statens haverikommission.

- Och då kommer ni att ta ett beslut om huruvida det blir en utredning av er eller inte?

- Ja, precis.

Bussen undersöks nu alltså av Statens haverikommission, men det är ännu inte säkert om de gör en hel utredning.

Det var vid tiotiden i morse som turistbussen med 33 pensionärer från en pensionärsförening lämnade Stockholm för en utflykt i Ekeröområdet. En dryg halvtimme innan förväntad hemkomst, vid halv fyra, kör bussen, av ännu okänd anledning, av vägen och välter vid avfarten till Stenhamra och Svartsjö, utanför Stockholm.

Enligt polisen har en kvinna omkommit och 14 skadats, fyra allvarligt. Samtidigt som antalet personer med lindrigare skador väntas öka. Samtliga skadade har förts till sjukhus och kommunen har ordnat krishantering för de inblandade.

Förhör har hållits med föraren, som även han förts till sjukhus, men vad han sagt är ännu oklart.

Kenneth Johansson, vd för bussbolaget som äger bussen, beklagar det inträffade.

– Det är en fruktansvärd tragedi att det här har hänt. Alla tankar går till de drabbade och anhöriga. Hur det har gått till vet jag inte. Jag vet bara att det hänt, och att bussen kommer att genomgå en teknisk undersökning, säger Kenneth Johansson vid bussbolaget som äger bussen.