USA fördömer nordkoreansk fartygsattack

USA ställer sig helhjärtat bakom Sydkoreas anklagelser om att det var Nordkorea som sänkte det sydkoreanska krigsfartyget i början av mars i år.

USA fördömer Nordkoreas attack å det starkaste, säger Vita huset nu på morgonen svensk tid.

President Obama ska också ha försäkrat Sydkoreas president Lee Myung Bak om att USA står fast vid sitt löfte om att försvara Sydkorea mot fler aggressiondhandlingar. Vita huset menar vidare att Nordkoras agerande är en utmaning av internationell fred.

USA överväger nu flera möjliga åtgärder mot Nordkorea, bland annat i FN:s säkerhetsråd eller genom att införa ytterligare amerikanska sanktioner mot landet.

För USA är frågan om hur man svarar i den här frågan mycket delikat. Man har ju bland annat att ta hänsyn Nordkoreas allierade Kinas reaktion.

USA vill ju ha Kinas samarbete i till exempel frågan om eventuella nya sanktioner mot Iran och ett amerikanskt svar som tolkas för hårt i det nu uppkomna läget på den sydkoreanska halvön kan äventyra de ambitionerna.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska tillsammans med bland annat flera andra amerikanska ministrar besöka Kina i början av nästa vecka. Asienresan för Clinton kommer också innehålla ett besök i Sydkorea.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte sin oro över utvecklingen. Han har enligt ett uttalande från FN med ett tungt hjärta och allvarlig oro tagit del av Sydkoreas rapport som anklagar Nordkorea för den aktuella attacken. De fakta som Sydkorea har presenterat är mycket bekymmersamma, enligt Ban Ki-Moon.