Ökad satsning på digitalradio föreslår utredning

Digitalradiokommittén föreslår att de digitala radiosändningarna ska få fortsätta i begränsad omfattning. Utredningen vill också att privata radiokanaler ska erbjudas möjlighet att sända över hela landet i det digitala sändarnätet redan från nästa år, säger digitalradioutredningens ordförande Anders Ljunggren.

–Det är viktigt att utbudet i de digitala sändningarna är minst lika mångsidiga som i det analoga nätet för att vi ska få ett ökat intresse från lyssnarnas sida, säger Anders Ljunggren.

De digitala radiosändningarna som enbart Sveriges Radio sänder behöver utökas med privata radiokanaler, anser Anders Ljunggren. Två av totalt sju kanaler föreslås bli privata.

Två privatradiokanaler
Det är tänkt att alla ska kunna ansöka och sedan blir det de två som är mest kvalitativt konkurrensmässiga som ska få tillstånden.

Redan från första januari nästa år vill utredningen att det ska bli möjligt. Idag är det enbart på regional nivå som den privata reklamfinansierade radion finns.

Anders Ljunggren framhåller att även Sveriges Radio ska få möjlighet att utöka sändningarna.

Få lyssnare
Digitala radiosändningar har hittills lockat väldigt få lyssnare. Radioapparaterna är dyra och det är bara i de tre storstadsområdena och i Luleåområdet som det går att höra digital radio.

Enligt Anders Ljunggren blir det radiobolagen som själva får bestämma om större områden ska kunna nås av digitala sändningar. De får i så fall stå för den ökade kostnaden, säger han.

DAB inte enda digitala tekniken
Även om utredningen ger klartecken till fortsatta digitala sändningar är Anders Ljunggren osäker på om den nuvarande digitala tekniken som heter DAB, kommer att bli framtidens radio. Det kan komma andra system som är bättre, till exemepel via markbunden digital-tv, säger Ljunggren.

Han vågar inte säga när den gamla analoga FM-sändningen, som vi nu sänder på, kan stängas av.

–Vi föreslår inte det just av det skälet att vi måste ha en tillräckligt hushållsteckning innan vi aktualiserar frågan om stängning av de analoga sändningarna. Det går inte att förorda det i dag utan stora risker för public service-verksamheten, och det vill vi inte, säger Anders Ljunggren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".