Svenskar slåss om uppmärksamheten i Kina

En stor svensk delegation besöker Kina. Kungen, regeringen och chefer för stora svenska företag försöker tillsammans att väcka intresse för svenska produkter i ett land som uppvaktas mycket intensivt just nu.

– Sverige måste spela ett smart spel i Kina, se till att man har goda vänner som vi alltid har haft och vårda dessa, säger Fredrik Ektander på banken SEB.

Fredrik Ektander har i många år representerat SEB i Peking och han påpekar att det gäller för Sverige att inte försvinna i mängden bland de 60 andra statsbesök som de kinesiska ledarna i Peking nu tar emot på bara någon månad.

Sverige var snabbt med att erkänna Folkrepubliken Kina när den utropades av Mao Zedong för 60 år sedan, och officiellt är det svenska besöket ett firande av de långa svenskkinesiska relationerna.

Den svenska delegationen består av kungen, vice statsminister och näringsminister Maud Olofsson och en stor affärsdelegation där exportrådet har ansträngt sig för att få med sig tunga representanter från storföretagen.

För att ett litet land ska bli ihågkommet i Kina räcker det inte med gammal vänskap. Sverige försöker i dag att utmärka sig här med hjälp av miljöteknikföretag, och det finns förhoppningar om att kinesiska städer ska välja att köpa svenska miljökoncept.

Men Fredrik Ektander menar att det också gäller för Sverige att förbereda sig för kinesiska utlandsinvesteringar som kommer att bli allt vanligare.

– Om vi tittar på bolag som köper svenska bolag som kanske nu Volvo-Geely, så är det här bara första vågen av investeringar, säger Fredrik Ektander

Det kinesiska telekomföretaget Huawei är en konkurrent till Eriksson som satsar stort utomlands, och även kinesiska bilföretag har stora förhoppningar.

I Peking ska den svenska kungen göra artighetsbesök hos Kinas president Hu Jintao, och vice statsminister Maud Olofsson ska träffa Kinas vice premiärminister Li Keqiang, som väntas efterträda premiärminister Wen Jiabao vid nästa maktskifte inom kommunistpartiet.

Den svenska delegationen ska också besöka världsutställningen i Shanghai där över 180 länder slåss om Kinas uppmärksamhet.

Världsutställningar - skryt och utbildning

Årets utställning tros bli den största hittills. Foto: Eugene Hoshiko/Scanpix

Världsutställningar har fascinerat miljontals människor i ett och ett halvt sekel. Staden Shanghai är värd i år och utställningen kostar Kina mer än OS i Peking. Men hur bestäms vem som får hålla i jättearrangemangen och hur ofta hålls de?

Hanna Sahlberg, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.