Vittne till Landskronamisshandel utsatt för hot

I dag fortsatte rättegången i Helsingborgs tingsrätt mot den 23-årige man som misstänks ha orsakat en 78-årig kvinnas död på en parkeringsplats i Landskrona. Under förhandlingarna kom det fram att åklagarens huvudvittne i målet har utsatts för hot.

Mannen som har utsatts för hot är det enda oberoende vittnet i rättegången. Alla andra vittnen har kopplingar till de inblandade.

Mannens vittnesmål är centralt för åklagarsidan. Han såg hur 23-åringen slog ner den gamla kvinnan på parkeringsplatsen.

Inför dagens rättegång har huvudvittnet utsatts för hot. En person kom fram till honom i går och sa att han skulle glömma det han sett och tänka på vad som kan hända.

Vittnet kom till rätten med en huva över huvudet tillsammans med två livvakter.

Trots att han blev hårt pressad av 23-åringens advokat Leif Silbersky upprepade han gång på gång hur han uppfattat händelsen och det fanns ingen tvekan: 23-åringen slog ner kvinnan.

Försvarssidans motdrag har i dag varit den misstänkte 23-åringens nioåriga brorsdotter som var med vid händelsen. Men hennes vittnesmål ifrågasattes starkt av åklagaren, som menade att det var tydligt på det sätt som flickan beskrev händelsen att hon blivit tillsagd av sin familj vad hon skulle säga.

Enligt advokat Leif Silbersky är det ett problem att det bara finns ett oberoende vittne.

– Man ska värdera bevisningen väldigt försiktigt. Vi har ett system i det här landet att om det inte finns hundraprocentigt övertygande bevisning, så friar vi hellre än fäller, säger Leif Silbersky.