Skärpt lag mot tvångsäktenskap får tummen upp

Reglerna mot tvångs- och barnäktenskap kan komma att skärpas. Regeringen har gett förre justitiekanslern Göran Lambertz uppdraget att utreda om lagen behöver ändras.

Frågan har utretts tidigare men justitieminister Beatrice Ask tycker att det behövs en ny utredning.

– Vi har underlag från Ungdomsstyrelsens rapport om att många ungdomar är oroliga och inte anser att de har frihet att välja vem man ska gifta sig med. Vi har inte en specifik lagregel om tvångsäktenskap. Jag tycker att man bör fundera över hur reglerna fungerar och hur de ser ut. Det tror jag inte man kan göra en gång för mycket, säger Beatrice Ask.

För två år sedan presenterades en utredning som kom fram till att det skulle bli straffbart att tillåta att barn gifte sig utomlands men förslagen till ändring fick kritik och infördes aldrig.

I samma utredning kom man fram till att lagstiftningen kring tvångsäktenskap mellan vuxna var tillräcklig.

Samma år kom en rapport från Ungdomsstyrelsen som visade att omkring 1 procent av de mellan 16 och 25 år oroades över att utsättas för det.

Därför ska nu Göran Lambertz under två år samla kunskap om tvångs- och barnäktenskap, han ska föreslå åtgärder och se om lagen behöver ändras så att det blir ett särskilt förbud mot tvångs- och barnäktenskap.

Madeleine Leijonhufvud som är professor i straffrätt ser fördelar med en lagändring.

– Även om det är så att det finns allmänna straffbestämmelser som kan tillämpas i sådana här situationer så kan det ha en betydande preventiv effekt. Man förklarar pedagogiskt att det här faktiskt är ett brott i Sverige, säger Madeleine Leijonhufvud. 

Fråga

Fakta: Regler om barn- och tvångsäktenskap

Sedan den 1 maj 2004 är det förbjudet i Sverige att gifta sig före 18 års ålder utan att ha ett särskilt tillstånd. Ett sådant tillstånd kan man söka hos länsstyrelsen.

Tidigare var det enligt äktenskapsbalken möjligt för invandrare, som är medborgare i länder där åldersgränsen är lägre än 18 år, att gifta sig i Sverige ner till 15 års ålder utan särskilt tillstånd.

Invandrare med utländskt medborgarskap kunde tidigare även gifta sig i utlandet och sedan få det äktenskapet erkänt i Sverige. Den möjligheten togs också bort 2004. Äktenskapet blir inte heller giltigt i Sverige då personen fyller 18 år, utan man måste i så fall ingå ett nytt äktenskap i Sverige.

Vid registrering av äktenskapet i folkbokföringen ska det kontrolleras att vigseln föregåtts av hindersprövning och att något hinder mot äktenskapet inte kommit fram vid denna prövning.

Om man blivit tvingad att gifta sig i ett annat land kan man tala om det när äktenskapet ska registreras i Sverige. Det blir då ogiltigt och ska inte skrivas in i folkbokföringen.

Om man blivit tvingad till ett äktenskap i Sverige genom hot eller misshandel kan man få skilsmässa direkt, utan den vanliga betänketiden. Det kan åklagare hjälpa till med.

Källa: Justitiedepartementet

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.