Världen fördömer Nordkoreas agerande

Fördömanden kommer från en rad länder i världen efter slutsatsen i en internationell haveriutredning att Nordkorea står bakom attacken mot ett sydkoreanskt örlogsfartyg i mars. 46 personer från Sydkorea omkom. I kväll varnar USA Nordkorea för motreaktioner.

– Torpedangreppet var oprovocerat och oberättigat och det kommer definitivt få följder, enligt en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Det är ett mycket allvarligt läge mellan Nordkorea och Sydkorea just nu. Nordkorea hotar med krig om det kommer motåtgärder.

Det blir sannolikt åtgärder, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt räknar och beskriver attacken från Nordkorea så här.

– Det är klart att det är allvarligt. Det är en provokation, det är en aggressionshandling. Sedan kan man fråga sig varför man gör detta. Är det för att provocera konflikt eller till och med krig? Nu måste det sättas in internationella diplomatiska insatser för att dämpa den här konflikten, men det är klart att åtgärder mot Nordkorea sannolikt blir nödvändiga, säger Carl Bildt.

Experter har undersökt hålen i det sydkoreanska fartyget och delar av den torped som hittats. Överlevande har beskrivit explosionen och hur vatten sprutade.

På en tv-sänd presskonferens i Sydkorea visades rostiga delar av torpeden upp. De har just den beteckning som finns på torpeder tillverkade i Nordkorea.

Dessutom lämnade flera ubåtar en nordkoreansk marinbas några dagar före attacken och återvände hem strax efteråt vilket ses som ytterligare tydliga bevis på att Nordkorea är skyldigt.

Ett 20-tal utländska experter har varit med i utredningen, bland dem två svenskar från Statens haverikommission.

Men de uttalar sig inte och hänvisar till sekretess eftersom det är en militär utredning.

Det finns inga tecken på att Sydkorea ska svara med krigshandlingar men regeringen har uttalat att kraftfulla motåtgärder är att vänta och man vill ta frågan till FN:s säkerhetsråd.

Nordkorea förnekar attacken och hotar med ett fullskaligt krig om det kommer motåtgärder som sanktioner. Sveriges ambassadör i Sydkorea Lars Vargö kommenterar det så här. 

– De har ofta ett väldigt militant språkbruk, det har hotat med krig många gånger förut. Det är naturligtvis otäckt att höra sådana saker men framtiden får utvisa om de menar allvar med vad de säger, säger Lars Vargö.