Palestinsk bojkott retar upp Israel

Israeler och palestinier har nu inlett indirekta fredsamtal med USA:s sändebud George Mitchell som medlare. Men den offentliga tonen blir allt gällare mellan parterna. Palestinierna har inlett en bojkott av israeliska produkter tillverkade i bosättningarna på Västbanken.

Israel har reagerat på palestiniernas bojkott med stor indignation och har hotat sätta käppar i hjulet för den palestinska ekonomin om bojkotten inte upphör.

Palestinska universitetsstudenter i vita T-shirts med texten: "släpp inte in bosättningarna i ditt hem", började i går knacka dörr på Västbanken och dela ut en bojkottguide med logotyper och bilder på produkter som tillverkas i israeliska bosättningar på ockuperad mark.

Det handlar exempelvis om bilder och logotyper på Flaskvattnet Eden, Shamir-sallader, rosa skolväskor och ryggsäckar från bosättningen karnei Shomron och de kända dödahavsprodukterna från Ahava.

Palestinska tulltjänstemän genomsöker lastbilar och vid ett tillfälle konfiskerades tio ton meloner, odlade i en bosättning på väg till marknaden i Ramallah.

Den palestinska bojkotten är ett led i byggandet av den palestinska nationen - att uppmuntra palestinsk industri och jordbruk - istället för att indirekt stödja bosättningarnas markstöld, som den palestinske arbetsmarknadsministern säger till Ekot. Samtidigt är noga med att betona att bojkotten inte gäller varor från Israel, utan enbart sådant om är tillverkat i bosättningarna.

Men Israel har reagerat med ilska. En minister klassade bojkotten som uppvigling, ett ifrågasättande av Israels existensberättigande. Bosättarorganisationen Yesha Council kräver att israel drar sig ur de indirekta fredsamtalen och att israels hamnar stängs för palestinska produkter så länge palestinierna ägnar sig åt ekonomisk terrorism, som man uttrycker det.

Men det blir svårt för Israel att klaga utomlands på palestiniernas senaste upptåg eftersom också världssamfundet klassar bosättningarna på västbanken som illegala.