Tavlor av Picasso stulna i Paris

Under natten stals fem verk av verkliga mästare från Moderna museet i Paris.

Fem kända verk av Picasso, Matisse, Braque, Léger och Modigliani, till ett värde av 100 miljoner euro – en miljard kronor – försvann i natt från Moderna museet, som ligger mitt emot Eiffeltornet på andra sidan floden Seine.

Den största konstkuppen i fransk museihistoria, säger tv-kanalen France 24.

Museipersonalen upptäckte förlusten i morse. Ett krossat fönster tycks ha varit vägen in och ut. Övervakningskamerorna har registrerat en person, men tjuvarna kan ha varit flera. Ingen kan ännu förklara varför larmet inte gick på.

Fransk polis har länge klagat över säkerheten på franska museer, i synnerhet i Paris, och andra tavlor värda miljontals kronor har försvunnit de senaste åren.

– Det här måste vara en av de mest spektakulära stölderna i vår moderna historia. Det här tillhör vad vi kallar créme de la créme, toppsaker inom sina segment av världskonstens stora modernister, säger den svenska konstkännaren Claes Moser.

Men om man nu har stulit tavlorna, vad kan man göra?

– Det är en krass ekonomisk verklighet bakom, gissar jag.

Claes Moser tror att tjuvarna antingen hoppas att franska staten ska köpa tillbaka konstverken eller att de nu använder tavlorna som säkerhet i någon affär, till exempel inom droghandeln.

De stulna tavlorna:

Picasso "Le pigeon aux petits pois"

Henri Matisse "La pastorale" 

Georges Braque "L'olivier près de l'Estaque"

Amedeo Modigliani "La femme à l'éventail"

Fernand Léger "Nature morte aux chandelier"

Alice Petrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.