Kraftigt våld och nerkylning dödade kvinnor vid Hallandsåsen

De två 18-åriga kvinnor som hittades döda på Hallandsåsen för en månad sedan var fortfarande vid liv när de dumpades på en liten skogsväg. Spaningsledare Börje Sjöholm berättade på onsdagen vad som orsakat flickornas död.

– Tjejerna har utsatts för kraftigt våld mot huvudet, inte av den typen så att det har så speciellt stora yttre skador, men däremot har det lett till blödningar i hjärnan. Dessa blödningar i kombination med nedkylning har lett till döden, säger Börje Sjöholm.

– När det gäller droger så ger analysen svaret att det varken finns droger eller alkohol i kroppsvätskorna hos tjejerna, fortsätter han.

Kvinnorna vid liv när de lämnades
Strax efter att de två unga kvinnorna hittades mördade i ett skogsparti på Hallandsåsen, så greps de två 17-åriga män som fortfarande sitter häktade misstänkta för morden.

Polisen tror sig nu veta att kvinnorna träffat de mordmisstänkta 17-åringarna vid midnatt och att männen krockat kvinnornas bil vid tvåtiden samma natt.

Däremellan har de unga kvinnorna lämnats på platsen där de sedan hittades döda. När de lämnades var de sannolikt vid liv.

Vissa medgivanden
Polisens kunskaper bygger bland annat på tekniska bevis och på förhören med de misstänkta.

– En av de två har gjort vissa medgivanden och berättat en del, medan den andra fortsätter att förneka att de överhuvudtaget har träffat tjejerna, säger kommissarie Börje Sjöholm vid Helsingborgspolisen.

Jenny Sandgren, SR Kristianstad
jenny.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".