Osäkra finansmarknader gjorde ny djupdykning

Efter en kortvarig uppgång på börserna i Europa och en lite starkare euro har de finansiella marknaderna gjort en ny djupdykning de senaste timmarna. Osäkerheten är tillbaka och kan hålla sig. Det säger Martin Guri, analyschef på banken Nordea.

– Det är jättemycket rykten ute i marknaden om vad myndigheterna kommer att göra framöver. Finansmarknader hänger ihop med varandra, med både räntor, valutor, aktier och råvaror. Om det börjar rycka för mycket i någon ände, så finns det en tendens att riva med sig resten. Det är det vi ser, säger han.

Börser och andra finansiella marknader svänger just nu som vindflöjlar i takt med att det strömmar in nya uppgifter om skuldkrisen i euroländerna.

Efter ett kraftigt fall i går på aktiebörserna i Europa och en fortsatt nedgång för euron, så vände det upp i Asien under natten. Något som direkt smittade av sig med stigande aktiekurser i Europa.

I Stockholm steg börsen i takt med London och Frankfurt med knappt en procent under förmiddagen, bara för att sedan inleda en ny djupdykning.

Orsaken i dag liksom i går kan i hög grad härledas till Tyskland. Under en konferens i Berlin har förbundskansler Angela Merkel levererat besked om att Tyskland kommer att driva en kampanj för att införa en internationell beskattning av banksystemet, och driva den här frågan under det kommande toppmötet för G20-länderna i slutet av juni.

Detta tillsammans med Tysklands ensidiga beslut i går att förbjuda vissa typer av spekulativa så kallade nakna blankningsaffärer har bäddat för att osäkerheten återigen blossat upp kring valutor, aktier och andra värdepapper.

Osäkerheten har fått en extra skjuts av att både förbundskansler Merkel och finansminister Schäuble har tagit på sig en ensidig roll som isbrytare och plog för beskattning och hårdare regler, och ropar till andra länder att följa efter.

Men där svaren dröjer eller är helt avvisande som till exempel Frankrikes finansminister, som säger att det inte blir något förbud mot blankningsaffärer.

Nervositeten blir inte mindre av EU:s finansministrar samlas i Bryssel i morgon för att på nytt diskutera hur pågående skuldkrisen i euroländerna ska hanteras.

När Stockholmsbörsen stängde i dag hade den gått ner med 2,3 procent.