Hög pension får kritik i Finland

Även i Finland har höga bonusar och väl tilltagna direktörspensioner blivit ett hett diskussionsämne. Och i centrum för debatten står lilla Ålandsbanken.

800 000 euro, över 7 miljoner kronor, eller fyra årslöner. Det är vad den nyligen sparkade vd:n för Ålandsbanken, Folke Husell, fick för sveda och värk.

Summan är, skriver tidningen Helsingin Sanomat på ledarplats idag, en rejäl bit av en liten lokal banks årsresultat. I all synnerhet som Ålandsbanken i dagarna också väckt uppseende genom att dela ut hela nettovinsten för 2003 på 135 miljoner SEK till aktieägarna. Det senare en extrem variant av vad många  börsnoterade företag i Finland nu ägnar sig åt: deras dividender eller aktiueutdelningar är rekordhöga. Skälet är att de fr o m nästa beskattas på samma vis som i Sverige. Därför gäller det att passa på. Nästan alla gör det i varierande grad, vare sig de har täckning eller ej i framgångsrika bokslut.

Nokia, med till största delen utländska aktieägare,  tillhör däremot de måttligare. När sedan dagens Helsingin Sanomat också presenterar en kartläggning av vad cheferna i landets ledande företag tjänar och har för avgångsvillkor, och bara hälften visar öppna kort, förstärker det bilden av att nu väntar islossningen i Finland för det slags indignerad debatt om företagsledningarnas ansvar eller brist på samhällsmoral som vi redan haft en lång tid i Sverige.

Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".