Foto från iransk teve/PRB

Orsaken till tågexplosion i Iran ännu oklar

Minst 295 människor dödades och omkring 300 skadades i en tågolycka i Iran på onsdagen. Det var ett godståg som kom i okontrollerad rullning, spårade ur, började brinna och exploderade medan man höll på med släckningsarbetet.

Tågsättet med 51 vagnar stod på en järnvägsstation nära staden Neyshabur, omkring 65 mil öster om Teheran. Vagnarna innehöll industrikemikalier, gödningsmedel, svavel och bensin.

Plötsligt kom vagnarna i rullning och kunde inte stoppas. Vid nästa station, Kahyyum, spårade tågsättet ur och började brinna. Omedelbart vidtog ett till en början framgångsrikt släckningsarbete.

Explosion på olycksplatsen
När nästan alla bränder hade släckts, skakades olycksplatsen av en kraftig explosion, sannolikt orsakad av att vagnarnas olika kemikalier hade blandats till en dödlig explosiv mix.

Omkring 200 personer, många av dem ingick i räddningsmanskapet, dödades och 300-400 skadades. Bland de döda finns bland annat Neyshaburs guvenör.

Byar raserade
Flera hus både vid explosionsplatsen och i närbelägna byar raserades av den kraftiga detonationen. Människor ligger fortfarande begravda under rasmassorna.

Flera mil från explosionen märktes den som ett skalv som fick fönsterrutorna att skaka.

Vad som orsakade att tågsättet började rulla helt okontrollerat utan ett fungerande lok är fortfarande oklart. Men i rapporterna från olycksområdet talas om vibrationer i marken. Det här ett jordbävningsområde och det kan alltså ha varit ett mindre jordskalv som gjorde att vagnarna kom rullning.


Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".