Ambassad stängs efter hot

Sveriges ambassad i Islamabad i Pakistan har stängts av säkerhetsskäl. Stängningen ägde rum redan för drygt två veckor sedan, men har blivit känd först nu.

Man får vara beredd på att sådana här situationer inträffar i den här konfliktfyllda regionen framöver, menar utrikesminister Carl Bildt.

– I Islamabad liksom på andra ställen i den regionen har vi haft en del säkerhetshot och vi stänger ambassader när vi har konkreta hot, säger han.

Från UD:s sida följer man den gamla svenska principen att inte avslöja vilka hot som kan ha riktats mot en enskild svensk beskickning utomlands.

I själva verket vill man inte ens göra någon stor offentlighet av saken.

Ambassaden stängdes redan 3 maj men UD har endast gått ut med den informationen på ambassadens egen hemsida.

Så vitt vi vet har inte några andra västerländska ambassader stängts i Pakistan på senare tid.

Samtidigt är det känt att det har funnits hot mot just skandinaviska intressen i Islamabad förut.

Då var de kopplade till publiceringen av Muhammededteckningarna. Den danska ambassaden utsattes för ett självmordsattentat, som dödade sex personer för två år sedan.

– Vi lever nu en värld där sådant här förekommer, säger Carl Bildt.

Har det någon koppling till de debatter som har funnits i Danmark, Sverige om karikatyrer och annat?

– Det är svårt att veta exakt vad som driver den här typen av hot. Det är klart att sådant kan finnas, men det kan också finnas annat. Ibland kan sådana här hot vara rent allmänna, ibland kan de vara mer specifika, men vi har anledning att ta alla hot mot vår personal på mycket stort allvar, säger utrikesministern.

Nu på eftermiddagen har frågan om en hotbild mot Sverige i Pakistan hettat till ytterligare.

Demonstranter i landets näst största stad Lahore har krävt att Pakistan ska bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige, Danmark och Norge och ska enligt nyhetsbyrån AFP ha stampat ner svenska, danska och norska flaggor i marken.

Demonstrationen handlade egentligen inte alls om Sverige utan om den sociala nätverkssajten Facebook där någon har utlyst en "rita Muhammed-tävling" till idag.

Det fick Pakistan att blockera Facebook i går. Det är inget som har med Sverige att göra egentligen, Men demonstranterna gjorde den hotfulla kopplingen.