Ams spår kärvare arbetsmarknad för vårdpersonal

Högskoleutbildad vårdpersonal som läkare och sjuksköterskor är fortsatt eftertraktade på den svenska arbetsmarknaden under 2004 enligt Ams. Däremot blir det en sämre arbetsmarknad för undersköterskor och vårdbiträden.

Undersköterskorna Lotta Sandberg och Lisbeth Claesson på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har redan märkt av det kärva läget.

– Lite kärvt är det ju här, men inom landstinget är det ju inte så lätt alltid, säger Lisbeth Claesson.

Har du märkt att det är färre som får jobb idag?

– Ja, de vill ju helst ha sjuksköterskor, det är ju bara så.

– Det är väldigt svårt att få tjänster och skulle jag söka så är det väldigt svårt att hitta några nya tjänster som är lediga och så, säger Lotta Sandberg.

Vad tänker du själv kring det?

– Det är väl lite synd för som sjuksköterska och undersköteraska kompletterar vi ju varann och hjälps ju åt i jobbet, så det är väl lite synd om det försvinner, svarar hon.

– Vi vill ju ha undersköterskorna kvar så vi kämpar ju för vår sak, säger Lisbeth Claesson.

Fortsatt hög arbetslöshet i år
En fortsatt hög arbetslöshet präglar den svenska arbetsmarknaden även under 2004, enligt AMS prognoser.

Visserligen ser man en viss återhämtning inom IT och telekom-sektorn men istället ökar arbetslösheten inom den offentliga sektorn.

Det är neddragningarna i hårt ekonomiskt pressade kommuner och landsting som enligt AMS gör att mellan 10 000 och 20 000 arbetstillfällen försvinner inom den offentliga sektor under 2004, däribland inom vård och omsorg.

Ingen ljusning i sikte
Även om det finns efterfrågan på högskoleutbildad vårdpersonal såsom läkare och sjuksköterskor, även om den också minskar, så kan undersköterskor och vårdbiträden inte hoppas på en förbättrad arbetsmarknad på flera år.  Det säger Ams generaldirektör Anders L Johansson.

– Mycket av den offentliga sektorn var draglok sysselsättningsmässigt i slutet av lågkonjunkturen och där vi nu ser att de går in i ett mycket besvärligare ekonomiskt läge och det kommer att vara ett fortsatt ganska tung arbetsmarknad för många inom sjukvård och omsorg, säger Anders L Johansson.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se 
Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".