Arkivfoto: Bengt Eurenius/PRB

Ekonom gör tummen ner för regeringens vägsatsningar

Regeringens och stödpartiernas mångmiljarduppgörelse om framtida satsningar på vägar och järnvägar möts av kraftig kritik från Väg- och Transportforskningsinstitutet VTI. Delar av planerna är mer eller mindre bortkastade pengar, anser forskningschefen Carl-Eric Nilsson.

– De är så dåliga så det inte ens är intressant att på logiska grunder diskutera om nyttan står i proportion till kostnaden. Man tvingas lägga ut kopiösa stora mängder pengar för att åstadkomma banor som väldigt få kommer att resa på eller som små mängder godstrafik kommer att kunna utnyttja. Här är kostnaderna alldeles för stora för att man under några omständigheter ska kunna få lönsamhet, säger Carl-Eric Nilsson.

VTI har gått igenom kalkylerna bakom Norrbotniabanan, Citytunneln i Malmö och tunneln genom Hallandsåsen och gör tummen ner för alla tre mångmiljardsatsningarna.

Underlagen är bristfälliga och framför allt har politiska skäl fått gå före för att få ihop en kompromiss, anser Carl-Eric Nilsson, som menar att det finns billigare och nästan lika bra alternativ.

Medan förespråkarna för till exempel Norrbotniabanan talar om stor regional betydelse och finansminister Bosse Ringolm pekar på att byggprojekten ska skapa tillväxt utan att drabba statskassan, så anser Carl-Eric Nilsson tvärtom att investeringarna hotar den svenska ekonomin.
 
– Just genom att beloppen är så stora är det här saker som påverkar landets förmåga till tillväxt på lång sikt. Det vill säga, bygger man saker och ting som man i realiteten som kommer att utnyttja väldigt lite, så slösar man ju bort pengar som kunde ha använts för någonting bättre.

Men kan det inte finnas andra faktorer än rent ekonomiska som faktiskt är viktiga när man planerar för sånt här?

– Visst kan det vara det, men då är det ett rimligt krav att begära att de politiska övervägandena redovisas tydligt så att väljare i allmänhet kan ta ställning till om man anser att det här är en politisk bedömning som ska och bör ta över den ekonomiska bedömningen, säger Carl-Eric Nilsson, nationalekonom och forskningschef på VTI.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".