Odell kandiderar inte till partiledarposten

Det hann aldrig bli en kamp om partiledarposten för kristdemokraterna. Striden är avblåst, eftersom en enig valberedning föreslog Göran Hägglund till att bli ny partiledare efter Alf Svensson. En av favoriterna, Mats Odell, öppnade för att han kunde tänka sig att ändå ställa upp som kandidat, men ändrar sig nu och meddelar att han inte ställer inte längre upp.

– Jag kandiderar inte under några omständigheter. Jag har märkt att den lilla gläntan har övertolkats på ett gruvligt sätt och jag har ägnat dagen åt att tala om för alla som har stött mig och vill att jag ska kandidera att det tjänar partiet allra bäst att vi nu hundraprocentigt sluter upp bakom Göran Hägglund och det gör jag, säger Mats Odell.

Ingen omröstning
Riksdagsledamoten Mats Odell lämnade i tisdags dörren öppen för att han kunde tänka sig att ställa upp som kandidat vid partiledarvalet i april.

Men idag, onsdag, är beskedet alltså att han inte tänker sätta kristdemokraterna i en situation där det skulle bli en omröstning mellan honom och valberedningens förslag Göran Hägglund.

Så lät det inte riktigt i tisdags efter att valberedningen föreslagit Göran Hägglund, trots att både Maria Larsson och Mats Odell hade fått flest röster från distrikten. Då sa Mats Odell så här:

– Jag tycker inte att jag kan stänga dörren helt och hållet. Det kan ju hända något, det vet man aldrig och det vore synd om det inte fanns någon kandidat i så fall.

De orden gjorde att Mats Odells anhängare såg chansen att kraftsamla och föra fram Mats Odells namn mot Göran Hägglund.

Odell slår igen dörren
Men nu får de ett klart besked. Mats Odell slår igen dörren helt och slänger nyckeln i sjön.

– Jag tror inte att det gagnar partiet att det finns en sådan här liten glipa. Att jag lämnade den var mycket att det fanns de som menade att det inte är bra att det bara finns en kandidat. Jag tror att det är ännu värre med otydlighet och därför har jag bestämt mig för att vara väldigt tydlig. Jag kandiderar inte, säger Mats Odell.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".