USA-börserna föll kraftigt

På torsdagen föll de amerikanska börserna kraftigt igen. Oron över utvecklingen i Europa, men även oro för hur det ser ut i USA vill inte lägga sig.

"Fear", rädsla, var ordet för dagen på de amerikanska börserna i går.

Rädsla för att den fortsatta utvecklingen kring skuldkrisen i Europa ska bromsa in världens ekonomiska återhämtning och rädsla bland en del investerare för vad effekterna blir av de nya hårdare reglerna för den amerikanska finansindustrin som i natt, tack vare godkännandet i senaten, tog ett stort steg mot att bli verklighet.

Men rädslan, som fick New York-börsen att sjunka med 3,6 procent och Nasdacbörsen med 4,1 procent, kom också av veckostatistik som tydde på att återhämtningen på den amerikanska arbetsmarknaden kanske inte är så stark som aprilsiffrorna tydde på för några veckor sedan.

Dessutom skapades det rädsla när ett index som mäter de ledande ekonomiska indikatorerna i USA minskade under april månad istället, för att öka som alla förväntade sig.

För en månad sedan gladde sig många investerare åt att de amerikanska börserna redan var tillbaka på de höjder de hade före den amerikanska finanskrisen inleddes hösten 2008. Men det fanns även bedömare som för en månad sedan menade att marknaden då var övervärderad eftersom de ekonomiska utsikterna globalt inte såg helt igenom ljusa ut.

De sistnämna verkar nu ha fått rätt och ekonomen Noriel Roubini, en av få som förutsåg finanskrisen 2008, tror att börserna kan falla med ytterligare 20 procent inom de närmaste månaderna på grund av oro för de globala ekonomin.

– Marknaden speglar de makroekonomiska problemen i flera av världens stora ekonomier just nu, säger Roubini till CNBC.