Bangkok på ytan lugnt - men missnöjet finns kvar

I Thailands huvudstad Bangkok har det varit en lugn natt, utan några bränder eller skottlossning. Men det nattliga utegångsförbudet ska gälla ytterligare två nätter. Och oron finns för att våldet kan blossa upp igen.

Uppstädningen av centrala Bangkok börjar nu sakta, affärsmän räknar på kostnaderna av nerbrända varuhus, affärer och banker, turistnäringen är inställd på att det kommer att ta tid innan utländska besökare vågar sig hit i samma omfattning som tidigare.

Men nu när rödskjortornas ockupation av centrala delar av Bangkok är över säger regeringen att ordningen börjar återställas. Ändå finns hos många thailändare en djup oro över att de grundläggande problemen i samhället inte löstes genom onsdagens blodiga militäroperation, och att de rent av kan ha blivit värre.

Rödskjortornas ledare Veera Musikapong vädjar i ett tv-framträdande från fängelset att anhängarna ska vara lugna, han säger att demokrati inte kan byggas på våld.

Veteranpolitikern Veera är en av dem i gruppens ledarkollektiv som överlämnat sig till polisen, han och flera andra av de gripna betraktas som relativt måttfulla. Under dramatiken i onsdags vädjade de till rödskjortor att inte ägna sig åt våld och plundring. Men nu är han och de flesta av rödskjortornas toppledare fängslade, och en del av dem har av regeringen stämplats som terrorister. Detta samtidigt som mera radikala rödskjortor, en del av dem våldsamma, är på fri fot. Utan måttfulla ledare finns en risk att rödskjorterörelsen radikaliseras.

Sammanlagt dog över 80 människor under den nio veckor långa protesten, den stora majoriteten civila. Ilskan och bitterheten är stor hos många rödskjortor - många baserade i folkrika nordöstra Thailand.

De har hela tiden krävt nyval, de anser att den nuvarande regeringen kom till makten tack vare militärens manövrerande och att en rojalistisk elit i Bangkok under de senaste åren konspirerat för att blockera folkvalda ledare från makten.

En viktig fråga nu är om och när regeringen är beredd att hålla nyval. En annan viktig faktor är vad som kommer att hända med rödskjortornas nu fängslade ledarkollektiv.

Ett huvudtema för rödskjortorna är ilska över vad de säger är dubbelmoral i thailändska samhället. De pekar på att ingen av de ansvariga bakom motståndarnas, de rojalistiska gulskjortornas, ockupation av bland annat Bangkoks båda flygplatser 2008 straffats. En person som var framträdande i gulskjorterörelsen är i dag Thailands utrikesminister.