Mehdi Muhammed Ghezali Arkivfoto: PRB

Ovissheten plågar svenske Kubafången

Den svenske fången på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba lider av att han fortfarande inte fått veta vad han anklagas för eller hur länge han kommer att hållas inspärrad. Det skriver de svenska tjänstemän som senast besökt honom i en ny rapport som Ekot har läst.

Mehdi Muhammed Ghezali upplever sin situation som mycket jobbig, särskilt ovissheten. Han har påverkats på ett negativt sätt. De här knappa formuleringarna använder de svenska tjänstemän som besökt honom för att beskriva hur han har det i lägret.

Utan rättegång i två år
Mehdi Muhammed Ghezali greps av USA i amband med kriget i Afghanistan, och har hållits fängslad utan rättegång i två år nu. USA hävdar att han inte svarar på frågor under förhören och därför inte kan släppas. Svenska tjänstemän har besökt honom flera gånger för att göra detta klart för honom.

Det fjärde besöket skedde strax före jul, och utrikesdepartementet har nu släppt besökarnas rapport i hårt censurerat skick. Där framgår att Ghezali hade väntat sig nya besök. Han berättade för de svenska tjänstemännen om hur han ser på allt från sin framtid till religionen och den svarte medborgarrättskämpen Malcolm X.

Får inte ta emot brev
Den amerikanska militären låter honom inte ta emot de brev på svenska som hans familj skickat, trots att den svenska ambassaden skickat med en översättning till engelska. Inte heller en läsebok som hans stödgrupp i Sverige skickat honom. Däremot verkar militären ha släppt igenom en lärobok som de svenska tjänstemän tagit med, och ett exemplar av koranen på svenska. Besökarna visade en video för Ghezali där hans pappa hälsar till honom, och den bad han att få se fyra gånger.

Av de delar av rapporten som UD offentliggjort framgår inte om Ghezali börjat svara på de amerikanska förhörsledarnas frågor. Men enligt Ekots källor innehåller inte heller de hemliga delarna av rapporten något tecken på att Ghezali nu tänker göra vad amerikanerna begär.

”Banala upplysningar”
Efter besöket ringde tjänstemännen till den svenske fångens pappa, Mehdi Ghezali. Han fick veta att samtalen på Guantanamo varat i 13 timmar, men säger att han ändå bara fick banala upplysningar om sin son.

– De har inte sagt nåt mer. Han mår bra, han är en trevlig kille, vi har köpt godis, banan och choklad till honom. Ingenting annat.

Journalisten Gösta Hulthén på den svenske fångens stödgrupp tror inte att besöken gör någon nytta för honom.

– Vi ställer oss frågan vad syftet är med de här långa besöken och samtalen. Vad vi är rädda för är att Sverige ofrivilligt dras in i förföljelsen av Mehdi.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista