Ericsson satsar på Ryssland

Ryssland har näst efter Kina världens snabbaste ökning av mobilabonnenter. 19 miljoner nya abonnenter under förra året. Nu satsar Ericsson på att få en större del av den växande ryska marknaden.

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg är i Moskva för första gången för att lansera företagets nya mobillösning, som företaget anser särskilt bra för ryska förhållanden.

–Ryssland är ett land med stora glesbygdsområden, där det också gäller att få ut kommunikation till många människor fast få per yta.


Där lanserar vi vår nya teknologi, som innebär att man visserligen med lägre trafikkapacitet, men det är inte problemet i glesbygden, men kan nå väsentligt större geografisk spridning, färre basstationer per ytenhet, färre sajter och därmed mer ekonomisk lösning, säger Carl-Henrik Svanberg .

Du kommer hit med ett svenskt statsråd, Ulrica Messing, varför då?

– Vi har länge sökt efter möjligheter jag och Ulrica Mesing att diskutera olika frågor, framför allt om Sverige. Då fick jag möjlighet att komma med på planet och vi fick tid till sådana möten som vi sällan har.

Vad hoppas du att hon kan hjälpa Ericsson med här i Ryssland?

– Det är ju viktigt för oss när man bygger ut infrastruktur och telekommunikation att man har goda relationer på myndighetsnivå och på ministernivå. Det är självklart att det hjälper att vi visar att vi har goda relationer hemma och att vi driver behovet av kommunikation. Men framför allt hoppas vi att vi ska få hjälp av Ulrica Messing i Sverige när det gäller att driva utvecklingen i 3G-frågor, inte minst i de här glesbygdsfrågorna där det gäller att hitta en lösning.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".