Howard Dean Foto: Justin Sullivan/PRB

Howard Dean avbryter valkampanj

Läkaren och förre guvernören i delstaten Vermont meddelade vid en presskonferens på onsdagskvällen att han inte längre aktivt kommer att försöka att bli nominerad till det demokratiska partiets presidentkandidat.

–Jag strävar inte längre aktivt efter att bli USA:s president. Vi kommer emellertid att fortsätta att bygga en ny organisation genom att använda vårt enorma nätverk bland gräsrötterna för att förändra det demokratiska partiet och vårt land, sa läkaren Howard Dean idag i hemstaten Vermont.

Bars fram av unga
För sex veckor sedan var han storfavorit till att bli det demokratiska partiets presidentkandidat. Han bars fram av hundratusentals unga anhängare som via internet samlade in pengar och organiserade Dean-möten.

Howard Dean fångade upp ilskan mot den sittande presidenten George Bush. Han kritiserade ockupationen av Irak i skarpare ordalag än någon annan och han ville ge alla amerikaner tillgång till sjukvård.

Skapade en folkrörelse
Han kritiserade också sina demokratiska medtävlare för att vara hycklare och alltför beroende av bidrag från storföretagen. Howard Dean skapade på några månader en folkrörelse av unga anhängare som ville radikalisera det demokratiska partiet och USA.

Deans akilleshäl var hans aggressivitet och när han i besvikelse över förlusten i Iowa höll sitt numera herostratiskt ryktbara så kallade I have a scream-tal utmålades han av motståndarna och media som obalanserad. Efter det lyckades han aldrig komma tillbaka.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".