Frankrike, Tyskland och Storbritannien kräver superkommissionär

Toppmötet i Berlin mellan Frankrike, Tyskland och Storbritannien fortsätter under onsdagskvällen, men mötets första del avslutades med ett gemensamt förslag om en superkommissionär med extra befogenheter i EU-kommissionen.

Dear liber Tony, och dear liber Jacques. Det var ingen hejd på hjärtligheten mellan de tre ledarna när de presenterade de utmaningar som Europa står inför. Det var en lång och lista.

En åldrande befolkning, socialförsänknings- och pensionssystem som knäar under allt större bördor, utflyttning av arbeten till lågkostnadsländer och permanent arbetslöshet i delar av befolkningen. Samtidigt har unionen som ett av sina mål, att Europas ekonomi ska vara världens mest konkurrenskraftiga om sex år.

Stor förståelse hos Blair och Chirac 
Att höra Gerhard Schröders redogörelse var som att sitta på ett av hans partimöten här i Tyskland. Det kunde lika gärna handlat om hans eget inhemska reformprogram, agenda 2010. Men till skillnad från de tyska väljarna som motvilligt gått med på nedskärningar i välfärden, var förståelsen hos europavännerna, Jacques och Tony, total.

Problemen beskrevs som likartade i hela Europa.
Men om bilden av utmaningarna var omfångsrik, så rymdes den gemensamma åtgärden på ett papper.

Krav på superkommissionär
De tre kräver en vice president i EU-kommissionen, en person som ansvarar för ekonomiska reformer, tillväxt och näringslivsfrågor.

Denne i realiteten superkommissionär, ska även ha inflytande över andra kommissionärers förslag för att förhindra att tillväxthämmande lagstiftning införs. Det är ingen hemlighet, att i varje fall Gerhard Schröder tänker på miljölagstiftning som fördyrar industriproduktion.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista