Litauens president kommer att åtalas

Litauens president Ronaldas Paksas kommer att hamna inför riksrätt. Den parlamentariska kommission som tillsatts för att fastställa grunderna för ett riksrättsåtal kom med sina slutsatser under onsdagskvällen. Åtal är befogade på samtliga aktuella sex punkter, menar kommissionen.

Från och med nu börjar den egentliga riksrätten mot Litauens president Ronaldas Paksas. Den förberedande kommissionen menar att fog för åtal mot statschefen finns på samtliga de sex anklagelspunkter som utkristalliserats sedan den här affären blev aktuell för fyra månader sedan.

Hemliga handlingar
Det handlar om ovarsamhet med hemliga handlingar, bristande skydd av statlig sekretess, olaglig inblandning i privata affärstransaktioner, störande av statligt myndighetsutövande, underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter och att förhindra maktmissbruk hos vissa medarbetare.

En minst sagt omfattande lista, där det i grunden handlar om presidentens påstådda förbindelser med tvivelaktiga affärskretsar som bland annat sponsrade hans valkampanj för ett drygt år sedan.

Presidenten nekar
Nu skall själva riksrätten sättas samman under ordföranden i Litauens högsta domstol och den lär arbeta och hålla sina förhör en bit in i april innan parlamentet slutligen kan avsätta Ronaldas Paksas med två tredjedels majoritet. Hittills har presidenten nekat till allt.

Alltsammans är en konspiration, säger han i de anföranden han gärna håller ute bland sina anhängare i landsorten. Blir han avsatt stundar nyval någon gång i juni.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".