Möte i Bryssel om antisemitism i Europa

Judiska ledare möter under onsdagen EU-kommissionen i Bryssel för att diskutera orsakerna till den nutida antisemitismen i Europa. Judiska Världsorganisationen och Europeiska Judiska Organisationen anser att trakasserier och våldsdåd mot judar i Europa blir allt värre och kräver att EU ingriper.

Vi har kommit till EU:s huvudstad för att uttrycka vår oro, judar kan inte längre leva ett lika tryggt och normalt liv som andra medborgare i Europa, sa Cobi Benatoff, ordförande för Europeiska judiska kongressen vid en presskonferens i Bryssel i onsdags.

När jag växte upp i Italien under 60- och 70-talen trodde jag aldrig att antisemitismen skulle dyka upp igen, fortsatte Benatoff, men jag trodde också, sa han, att om judar skulle börja förföljas igen så skulle folk gå ut på gatorna och demonstrera för att försvara oss.

Men det har inte skett och vi är skakade av att det våld som nu riktas mot judar i Europa besvaras med likgiltighet, sa Cobi Benatoff, ledare för den europeiska judiska kongressen.

Judar oroade över trakasserier
Det talas mycket om det nya Europa, fortsatte han, men om ett nytt Europa ska kunna födas så måste den cancer som antisemitismen är, en gång för alla utrotas.

Bredvid Benatoff satt Israel Singer, ledare för judiska världskongressen. Singer förklarade att han kommit från USA till Bryssel för att ge sitt stöd eftersom alla judar känner sig oroade av trakasserierna och våldet mot judar i Europa.

Vid mötet med EU-kommissionen på torsdagen ska man bland annat försöka reda ut vilka krafter som ligger bakom den ökande antisemitismen.

”Orättvis behandling i media”
Muslimer i Europa har pekats ut och de judiska organisationerna anser att hotet kommer både från extremhögern och Palestinasympatisörer på vänsterkanten. De judiska ledarna hävdade också att judar får bära skulden för konflikten i Mellanöstern och anser att de behandlas orättvist av media.

De kräver nu EU:s stöd för en FN-resolution som fördömer antisemitism och en gemensam kommitté som ska övervaka och föreslå åtgärder mot antisemitismen i Europa.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista