V-kongressen beslutar om vägval

På torsdagen inleder vänsterpartiet sin kongress i Stockholm. En kongress med namnet ”Vägval vänster”. Lars Ohly väntas väljas till ny partiledare och partiet ska fatta beslut om ett nytt partiprogram.

På torsdagen inleder vänsterpartiet sin kongress i Stockholm. En kongress med namnet ”Vägval vänster”. Lars Ohly väntas väljas till ny partiledare och partiet ska fatta beslut om ett nytt partiprogram.

Kongressen blir en ansträngning för vänsterpartiet att samla skarorna och hitta en gemensam färdriktning. I ett år har man levt med Ulla Hoffmann som tillfällig partiledare och osäkerheten har varit stor om vem som ska ta över.

När Lars Ohly till sist tackade ja, synes det problemet vara ur världen och den stora diskussionen på kongressen kommer i stället att handla om det nya partiprogrammet.

Över 600 motioner om partiprogrammet
Mer än 650 motioner handlar om partiprogrammet. Mot programkommissionens huvudförslag finns ett helt annat förslag signerat den tidigare vice ordföranden Johan Lönnroth.

– Jag vill i alla fall stå för en fortsättning av den tradition som vi har levt med de senaste tio åren och som innebär ökad bredd och öppenhet och som sagt var att socialismen inte är statsmakt i första hand utan det är socialism byggd underifrån, av människorna själva, säger Johan Lönnroth.

Förra året skrev Johan Lönnroth och 180 andra vänsterpartister på ett upprop där de varnade för att partiet skulle gå tillbaka mot vad de kallade ”dogmatisk ideologi och överbudspolitik” efter åren med Schyman, som lett till framgångsrika valresultat och ett nära samarbete med regeringen.

Förstämning i partiet
Uppropet väckte förstämning i stora delar av partiet. Vad menas? Vilka är det som är dogmatiska? Partistyrelseledamoten Anja Karlsson tillhör dem som inte gillar uppropet. Hon vill stället lyfta fram skillnaderna mot andra partier.

– Vänsterpartiet är ett radikalt parti, ett vänsterparti, och har varit det i alla tider. Skulle jag vilja att vi var socialdemokrater skulle jag gå med i socialdemokraterna, då skulle jag inte vara med i vänsterpartiet, säger Anja Karlsson.

De politiska skiljelinjerna inom partiet handlar bland annat om synen på samarbetet med socialdemokraterna och på förhållandet till EU.

Konflikt i öppen dager
Vid valet av partistyrelse kommer konflikten att komma i öppen dager. Tre personer i valberedningen, tre undertecknare av uppropet, har lanserat flera andra namnförslag än majoriteten i valberedningen.

Att döma av motionsfloden kommer majoritetens förslag både till partiprogram och partistyrelse att gå segrande ur striden. En uppfattning som också minoritetens frontfigur Johan Lönnroth har i dag. 

– Om jag skulle tippa skulle jag säga så här: minoritetens förslag kommer att slå igenom om fem år, men inte nu, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".