Landskronamisshandeln

Oklart vad som ledde till kvinnans död

– Jag kan inte uttala mig om hon är bragt om livet eller om det är ett olycksfall. Det sa rättsläkaren Sixten Persson, på sista rättegångsdagen om dödsmisshandeln i Landskrona.

Rättegången om den 78-åriga kvinnans ödesdigra fall mot marken på en p-plats i Landskrona ska enligt planerna avslutas i dag.

Sixten Persson framhåller att kvinnan avled till följd av hjärnskador som hon fick i fallet. Ingenting tyder på att sjukdom spelat roll.

– Det finns inget stöd för att hon avled till följd av sjukliga förändringar i hjärnan, sa rättsläkaren till rätten.

Han har funderat mycket över kvinnans blåmärke kring högra ögat.

– Enda förklaringen är att hon har träffats av någonting i ansiktet, sa Sixten Persson.

Hennes vävnad har skadats av det han kallar "ett lindrigt, trubbigt stötvåld". På åklagarens fråga svarar han att detta inte betyder att det är uteslutet att hon fått ett knytnävsslag.

Hon föll med stor kraft i marken, men det måste inte betyda att hon fått en kraftig knuff eller ett kraftigt slag.

– Kraften i slaget kan förklaras av hennes egen tyngd.

Vice chefsåklagare Göran Olsson sa under sin slutplädering att han anser att det som rättsläkaren säger stämmer väl överens med vad den 71-årige maken berättar, bland annat att hon föll handlöst bakåt. Det stärker makens trovärdighet, framhåller åklagaren.

På samma vis anser han att berättelsen som lämnats av den man som såg händelsen från en restaurang stämmer med rättsläkarens fynd. Båda männen har sagt att kvinnan träffades av ett knytnävsslag.

Åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff och han vill att 23-åringen ska stanna kvar i häktet på grund av risken för att han ska fly.

Försvarsadvokat Leif Silbersky tog i sin slutplädering fasta på rättsläkarens ord om ett "lindrigt, yttre våld" och att rättsläkaren sagt att 23-åringens berättelse skulle kunna vara riktig.

Leif Silbersky menar att åklagaren inte lyckats vederlägga mannens berättelse, rapporterar TT.

Den 71-årige maken må vara en i grunden trovärdig person, men han är inte tillförlitlig i det här fallet, hävdar advokaten.

Restaurangvittnets berättelse underkänns av Silbersky, på grund av att han lämnat uppgifter som inte helt stämmer överens med 23-åringens och 71-åringens uppgifter.

Vad gäller den nioåriga flickan som vittnat i en videoinspelning säger advokat Leif Silbersky att hon självklart är påverkad av omgivningen, men han poängterar att förhörsledaren har lyckats gräva fram vad som kan vara hennes egen upplevelse.

Leif Silbersky kräver att hans klient ska frikännas och släppas ur häkte i väntan på dom.

Dom i målet faller nästa fredag, den 28 maj. Den åtalade 23-åringen ska enligt tingsrätten stanna i häktet tills dess.