Bush vill förbjuda äktenskap mellan homosexuella

Den nye borgmästaren i San Francisco, Gawin Johnson, säger att lagen förbjuder varje diskriminering av människor för deras sexuella läggning. De senaste dagarna har 2 700 homosexuella par fått intyg om hindersprövning och äktenskapslicenser. Men nu reagerar president George Bush mot vad han menar vara hotet mot det heliga äktenskapet.

– Jag har noga följt vad som händer i San Fransisco där äktenskapslicenser utfärdas trots att lagen säger annat. Jag har upprepade gånger sagt att jag tänker skydda äktenskap som en helig förbindelse mellan en man och en kvinna, säger president George Bush.

Han tillägger att om det fortsätter så kommer han att ställa sig bakom ett författningstillägg som förbjuder äktenskap mellan homosexuella.

Vägra giftermål strider mot grundlag
Den uppsluppna folkfesten i San Fransisco fortsätter. På onsdagen vigdes 175 samkönade par och innan helgen räknar man med att mer än 3 000 homosexuella par ska ha fått äktenskapslicenser.

Samtidigt som detta händer i Kalifornien så har Högsta Domstolen i Massachusetts fastställt att det strider mot grundlagen att vägra homosexuella att gifta sig. Det räcker inte att erbjuda registrerat partnerskap, säger domstolen.

Sommaren 2004 har redan deklarerats som ”Summer of gay and lesbian love” i Massachusetts.

Kan bli valfråga
Tidigast 2006 kan de likaberättigade homosexuella äktenskapen stoppas eftersom det krävs majoritet i två delstatsparlament med mellanliggande val för en grundlagsändring.

38 delstater har eller är på väg att införa lagar som definierar äktenskap att gälla enbart förhållanden mellan en man och en kvinna.

President Bush vill gärna göra att federalt förbud mot homosexuella äktenskap till en valfråga i höstens presidentval.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".