Tysk skepsis mot stödpaketet

I förbundsdagen i Berlin, det tyska parlamentet, pågår nu debatt om Tyskland ska bevilja upp mot motsvarande närmare 1 500 miljarder svenska kronor i garantier till länder inom eurozonen som inte klarar att betala sina skulder. Men stödet sviktar för räddningspaketet.

– Ni har dragit över ert konto på ett måttlöst vis. Ingen tysk regering har satt landet mer i skuld än den här som nu verkat i bara ett halvår.

Det sa socialdemokraten Thomas Opperman i debatten nu på förmiddagen.

Hans parti röstar inte för Merkel-regeringens stödpaket för euron. Det gör heller inte de Gröna, som var för hjälpen till Grekland så sent som för två veckor sen. Och vänsterpartiet die Linke röstar emot eurostödet.

Alla kritiserar de att de bara har vad de anser vara ett utkast att ta ställning till. Det är inte acceptabelt när det rör sig om så mycket pengar, anser de.

Också i de borgerliga regeringspartierna finns ledamöter som klart sagt att de inte kommer att stödja euroräddningen.

Sannolikt får regeringen ändå igenom paketet i förbundsdagen.

Många ställer frågan varför det tyska parlamentet måste fatta ett så stort beslut under sådan tidspress. Regeringens kritiker hävdar att brådskan har att göra just med det sviktande stödet, inte minst bland de egna.

Det tryck från marknaden som fanns för två veckor sen, när greklandshjälpen var uppe till beslut, det finns inte nu, anser kritikerna. I andra eurostater driver inte regeringarna igenom eurostödet lika snabbt som den tyska valt att göra.

Ändå försvarade finansminister Wolfgang Schäuble brådskan i den parlamentariska behandlingen just med press från marknaden, att euron fortfarande faller.

Han vädjade också om oppositionens stöd för ett så stort beslut.

– Vi gör inte det här av frikostighet mot andra, utan för att det är ett tyskt intresse att förbli en del av ett sammanväxande Europa, sa Schäuble.