Sydkorea vill inte riskera fler våldsamheter

Sydkorea förbereder åtgärder mot Nordkorea efter sänkningen av ett sydkoreanskt örlogsfartyg, men tar det försiktigt för att inte orsaka fler våldsamma oroligheter på Koreahalvön.

Vi har inte råd med några misstag, sades Sydkoreas president Lee Myung-bak i ett extrainkallat säkerhetsmöte i Seoul i dag, där han uppmanade till försiktighet.

Sydkorea förbereder sig för att vidta åtgärder efter att vad som tycks vara en nordkoreansk torped sänkte örlogsfartyget Cheonan i mars i år.

Sydkorea anklagar Nordkorea för militär provokation och för att ha utsatt det sydkoreanska örlogsfartyget för ett bakhåll.

Anklagelserna styrks av resultatet av en internationell haverikommission där bland annat svenskar ingår.

Nordkorea förnekar attacken och enligt landets statliga nyhetsbyrå hotar krig om man skulle drabbas av sanktioner.

Nordkorea har uttalat liknande hot förr, men har i praktiken inte kapacitet att försörja sin egen befolkning med tillräckligt med mat ens i fredstid.

Sydkorea är militärt överlägset och stöds av USA, men vill knappast riskera ytterligare militära våldsamheter eftersom huvudstaden Seoul ligger nära den nordkoreanska stilleståndsgränsen, inom räckhåll för Nordkoreas missiler och de kärnstridsspetsar som Nordkorea säger sig ha.

Sänkningen av det sydkoreanska örlogsfartyget engagerar hela regionen.

Japan har kallat sänkningen av fartyget för "oförlåtlig". Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton som är på väg till det allierade Sydkorea kräver att Nordkorea ska sluta med sitt "provokativa beteende", och frågan om hur Nordkorea ska hanteras kommer också att diskuteras med Kinas ledare när Clinton kommer hit på måndag.

Sydkorea förväntas be FN:s säkerhetsråd om nya sanktioner mot Nordkorea.