Stark euro väcker inget jubel

På onsdagen nådde euron sin högsta nivå mot dollarn sen euron infördes. Men i euoroländerna är det knappast någon som jublar och i USA är man ganska nöjd med dollarns fall. Just nu vill inget land ha en stark valuta.

En stark valuta var tidigare något av en nationell stolthet för många länder. En stark valuta gör att importerade varor blir billigare och hela landet blir på så sätt rikare.

Men det finns en annan sida av myntet. Starkare valuta gör exportföretagens varor dyrare i andra länder.

I dagens situation med hög arbetslöshet i flera av de stora ekonomierna, blir industrins konkurrenskraft viktigare än konsumenternas välstånd.

– Den amerikanska administrationen vill ha en svagare dollar medan japanerna försöker kämpa emot så att deras valuta blir starkare, säger Jörgen Appelgren, chefsekonom på Nordea.

Alla vill ha svag valuta
Den amerikanska administrationen håller på pappret fast vid att det är bra med en stark dollar, men i praktiken välkomnar den dollarns kraftiga försvagning.

I Japan, som precis börjar komma på fötter ekonomiskt, stödköper centralbanken amerikanska dollar för att inte den japanska yenen ska stiga.

Även i Europa knorras det över dollarns ras och Kina kämpar frenetiskt emot alla krav på att skriva upp värdet på den kinesiska valutan.

Kort sagt, alla vill ha en svag valuta just nu, men det säger sig självt att det inte går. Någon kommer att tvingas ge sig.

– Det är ett relativt spel, någon måste vara starkare, säger Jörgen Appelgren.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista