STORBRITANNIEN

Rekordförlust för British Airways

Det brittiska flygbolaget British Airways redovisar en rekordförlust på sex miljarder kronor för det brutna räkenskapsåret.

Det här är den största förlusten sedan British Airways privatiserades för 23 år sedan och ändå är resultatet lite bättre än väntat. Analytiker hade räknat med att bolaget skulle gå ytterligare 500 miljoner kronor back.

British Airways kostnader har det senaste året minskat med elva miljarder kronor. Drygt hälften är lägre bränslekostnader, men samtidigt har intäkterna minskat ännu mer beroende på att kunderna har svikit.

Så besparingsåtgärder är fortfarande högsta prioritet och företagsledningen försöker förhandla om anställningskontrakten med de anställda.

Med piloterna och den tekniska personalen har det lyckats men förhållandet med kabinpersonalen är minst sagt inflammerat.

Kabinpersonalen strejkade tidigare under våren och nya strejker hotar.

Smutskastningen fortsatte i dag när British Airways vf Willie Walsh i en BBC-intervju kallade facket för icke-fungerande.

En av ledarna för fackförbundet Unite, Derek Simpson, svarade med att han tycker att vd Willie Walsh är löjligt macho i sin ledarstil.

Men båda sidor säger ändå att de vill återuppta förhandlingarna under helgen.

Förutom strejken i mars så orsakade förstås askmolnet ett stort avbräck för British Airways.

Kostnaderna uppskattas till en miljard kronor och de är inte inräknade i dagens rekordförlust.