Kvinna häktad för anstiftan till barnamord

En kvinna i 30-årsåldern häktades på fredagen av Jönköpings tingsrätt misstänkt för anstiftan till mord på en treårig flicka.

Mordet begicks i augusti 2003 och flickans pappa dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha dödat henne.

Den dömde pappan tog själv kontakt med åklagaren Stefan Edwardson berättar pappan för SVT Jönköpingsnytt. Han säger att den nu häktade kvinnan, som då var hans flickvän, övertalade honom att begå mordet.

Pappan erkänner också för första gången att det var han som dödade flickan. Tidigare har han nekat till brottet.

– Jag bär fortfarande ansvaret för mordet, men jag var under ett så starkt inflytande av min dåvarande flickvän. Det var min dåvarande flickvän som tvingade mig att döda min dotter, jag var så pass nedbruten att jag inte hade kontroll över situationen, säger han till Jönköpingsnytt.

I tisdags hämtades kvinnan till förhör. Därefter anhölls hon.

Enligt chefsåklagare Stefan Edwardson har kvinnan under tiden 15 november 2002 till och med den 9 augusti 2003 genom psykisk påverkan och direkta tillsägelser förmått sin dåvarande make att döda dennes dotter.

Åklagaren för också fram alternativet att kvinnan gjort sig skyldig till medhjälp till mord genom att hon skulle ha gett mannen råd om hur han skulle gå tillväga för att döda flickan.

Enligt Stefan Edwardson hoppas man nu få klarhet i vad som egentligen hände när flickan dog.

– Hon förnekar och tillbakavisar alla anklagelser, säger advokat Toni Radtke, som företräder kvinnan, till TT.

Han vill inte berätta något mer om ärendet.

– Det råder sekretess, säger han.

Kvinnan satt häktad en vecka efter mordet som skäligen misstänkt för anstiftan alternativt medhjälp till mord. Men förundersökningen lades ner eftersom brott inte kunde styrkas. Åklagaren sa då att han ansåg att mannen påverkats av kvinnan men att det inte gick att bevisa.

Vilka nya uppgifter som kommit fram sedan 2003 och som pekar mot kvinnan vill polisen inte avslöja.