Superkommissionär ska ansvara för tillväxt inom EU

Tyskland, Frankrike och Storbritannien kräver att EU ökar tempot i arbetet med de ekonomiska reformerna. För att det ska gå fortare vill länderna att EU inrättar en ny så kallad superkommissionär. Det är ett av resultaten av onsdagens kritiserade toppmöte i Berlin.

”Europas befolkning blir äldre, socialförsäknings- och pensionssystemen knäar under allt tyngre bördor och arbetslösheten är permanent i delar av befolkningen. Samtidigt har unionen som ett av sina mål att Europas ekonomi ska vara världens mest konkurrenskraftiga om sex år. För att lyckas krävs genomgripande reformer”, sa Gerhard Schröder, Tony Blair och Jaques Chirac vid den gemensamma presskonferensen.

Ansvar för ekonomiska reformer
Problemen beskrevs som likartade i hela Europa. Men om bilden av utmaningarna var omfångsrik, så rymdes de gemensamma åtgärdena på några sidor i ett brev till EU:s ordförandeland Irland.

De tre länderna kräver en vice president i EU-kommissionen, en person som ansvarar för ekonomiska reformer, tillväxt och näringslivsfrågor.

Denne i realiteten superkommissionär, ska även ha inflytande över andra kommissionärers förslag för att förhindra att tillväxthämmande lagstiftning införs.

Hård kritik
Mötet i Berlin föregicks av kritik från flera regeringschefer inom EU.

Det finns en rädsla för att de tre stora på egna slutna toppmöten, gör upp i frågor som gäller alla medlemmar och därmed dikterar villkoren för EU-politiken och kommande förhandlingar.

”Vi gör detta helt öppet och till förmån för våra egna medborgare och därmed också för hela Europa”, var Gerhard Schröders kommentar till kritiken.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".