Enighet om vägkarta för fred i Kashmir

Pakistan och Indien har enats om en ”vägkarta för fred”. De ska träffas regelbundet under det närmaste halvåret för att försöka få ett slut på över 50 års fientligheter.

Trots att konflikten gäller Kashmir, som både Indien och Pakistan gör anspråk på, säger många kashmirier att de känner sig utelämnade från fredsprocessen. De ventilerar nu alltmera sitt missnöje, samtidigt som vapenvilan i Kashmir ännu så länge verkar hålla.

–Kanonerna har tystnat längs gränsen mot Indien här i pakistanska Kashmir, det finns hopp i luften, säger löjtnant Iqbal i pakistanska armén.

Vapenvilan respekteras
Till helt nyligen sköt de båda sidorna mot varandra över gränsen nästan dagligen. Men nu respekteras vapenvilan.

Men i pakistanska Kashmir är inte allt frid och fröjd. Många jag talar med här är missnöjda med att inte kashmirierna spelar en större roll i fredsprocessen som nu börjat mellan Pakistan och Indien.

Pensionerade läraren Khaliq säger att de flesta kashmirier numera varken vill tillhöra Indien eller Pakistan. De vill ha självständighet. Men det är inte något som vare sig Pakistan eller Indien verkar redo att diskutera.

Vill bli självständiga
Khaliq säger att kashmirerna inte kommer att ge sig förrän de blir självständiga, de tänker inte låta Pakistans president Musharraf göra som han vill.

När jag besöker pakistanska Kashmir följs jag hela tiden av två militära officerare och två civila säkerhetspoliser. De kräver att få vara med vid alla intervjuer, antecknar vilka jag träffar och vad de säger.

Många desillusionerade
En kashmirisk fredsaktivist som jag intervjuar i en bil, utan att säkerhetspoliserna hör på, säger att många kashmirier har blivit desillusionerade med fattigdomen och korruptionen i Pakistan.

Han uppskattar att mer än 80 procent av ungdomarna i pakistanska Kashmir inte längre vill tillhöra Pakistan.

Han säger att de som öppet förespråkar självständighet för Kashmir riskerar övergrepp från pakistanska säkerhetsstyrkorna.

Nils Horner, Muzzafarabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".