Oroligheter i Burundi

Utvisade Josef torterades i Burundi

Läget i centralafrikanska Burundi är svårt med etniska konflikter och våld, men trots detta avvisas asylsökande dit. Josef Baregensabe torterades med syra efter avvisningen från Sverige.

Rösten bär nästan inte när Josef Baregensabe berättar om hur han avvisades från Sverige den 20 oktober förra året.

– Jag kan säga det här till er, det här är ett rop på hjälp, säger han.

Han och fem andra burundier tvingades ombord på flygplanet och fick sitta med handfängsel hela resan. När de kom fram till Burundi togs de emot av burundisk underrättelsetjänst och sattes i häkte. Han berättar om tortyr, misshandel och tuffa förhör.

– De slog oss med batong och med händerna, och frågade många, många frågor och sa att vi har svikit vårt land, säger han.

Efter tio dagar lyckades de ta sig ut från häktet genom att muta en vakt med de fickpengar de fått vid avvisningen, berättar Josef. Alla bestämde sig för att fly från Burundi. Tillsammans med två av de andra, en kvinna och en man, lyckades Josef ta sig till Ugandas huvudstad Kampala, där de tre nu har sökt asyl. Vart de andra som avvisades samtidigt har tagit vägen vet han inte.

I Burundi är det mycket oroligheter och hög kriminalitet. Landet har länge präglats av etniska konflikter och våld och hundratusentals burundier har flytt landet sedan mitten av 1990-talet.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är säkerhetsläget i Burundi osäkert, och det finns rapporter om en upptrappning av våldet inför valen i sommar. Svenska UD avråder svenskar från att resa till landet.

Josef säger att han inte kan återvända till Burundi, men han är inte säker i Uganda heller. För en tid sen sökte tre burundiska män upp honom i Kampala. De misshandlade honom och hällde syra över hans hand. Sedan varnade de honom för att söka asyl och för att prata illa om Burundi.

– De kom här och frågade efter mina kamrater, de bråkade med mig i fem minuter och sen hällde de acid i min hand och sprang iväg.

De hällde syra på din hand?

– Ja, syra.

Fakta: Burundi

Burundi är lika stort som Småland och har 8,9 miljoner invånare.

Sedan självständigheten 1962 har ledare för hutu- och tutsidominerade grupper avlöst varandra vid makten.

Vid fyra tillfällen har maktkampen lett till stora massakrer och flyktingströmmar, senast 1993.

1993 hölls de första fria valen, men den segrande hutupresidenten mördades av tutsirebeller. Sedan dess har omkring 200 000 burundier försvunnit i etniskt våld mellan hutuer och tutsier.

I maj, juni och juli 2010 hålls val i Burundi.

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.