Afghanfångar får inte sin sak prövad

Fångar på den amerikanska militärbasen Bagram i Afghanistan ska inte kunna få sina fall prövade i civil amerikansk domstol. Det slår appellationsdomstolen i Washington fast i ett domslut.

Det kallas för "det andra Guantánamo" - fånglägret på den amerikanska militärbasen Bagram i Afghanistan.

Fängelset har varit i drift sedan USA invaderade Afghanistan 2001, och i dag hålls runt åttahundra fångar inspärrade på basen.

Ingen av dem har rätt att få sin sak prövad i amerikansk domstol. Det är slutsatsen av domen i appelationsdomstolen i Washington.

Domstolen går därmed på samma linje som president Obama, och samma linje drevs också av Obamas företrädare, president Bush.

Frågan togs upp efter att tre fångar på Bagram-basen, två av dem från Jemen, en från Tunisien, begärt att få sina fall prövade i rättegångar i USA. De tre har suttit fängslade i mellan sju och åtta år, och hävdar att de inte är terrorister.

Men någon prövning i amerikansk domstol har de inte rätt till, säger appelationsdomstolen.

Det innebär att fångarna i Bagram inte får samma lagliga rätt som fångarna på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba.

Skillnaden är, hävdar domstolen, att Bagram ligger på afghansk mark och kan anses vara en tillfällig militärbas, medan Guantánamobasen på Kuba varit under amerikansk kontroll i över hundra år.

Domstolens beslut möttes i går av applåder från republikanerna, och kritik från människorättsorganisationer, som American Civil Liberties Union.

Domen slår fast en farlig princip, sa organisationen, en princip som går ut på att USA har rätt att gripa människor varsomhelst i världen och hålla dem fängslade hur länge som helst utan rättegång.