Faran ännu inte över för fågelinfluensan

Inga av de länder i Asien där fågelinfluensan härjar har kunnat få bukt med spridningen. Det anser WHO, Världshälsoorganisationen. 22 människor har avlidit sedan de första fallen av virussjukdomen upptäcktes i början av året.

Värst är det i Vietnam och i Thailand. I Vietnam har fjorton människor fallit offer för fågelinfluensan, i Thailand har åtta människor dött efter att ha smittats av H5N1-virus.

De senaste två dödsfallen, ett i Vietnam och ett i Thailand, i båda fallen små barn, har rapporterats under den här veckan.

Ytterligare smittade höns har påträffats
I flera länder har myndigheterna meddelat att smitta inte längre sprids och därför varit beredda att blåsa faran över. Sedan har de tvingats till reträtt när smittade höns upptäckts i nya områden.

WHO, Världshälsoorganisationen, anser att inget av de åtta länder i Asien där smitta upptäckts trots intensiva åtgärder ännu lyckats få total kontroll över den fortsatta spridningen.

Sammanlagt har mer 80 miljoner höns dött av sjukdomen eller avlivats på grund av smittorisken. Kyckling är inte längre vardagsmat på borden i länderna i Sydostasien.

Tuppfäktningar smittspridare
Särskilt allvarligt anser WHO att det förhåller sig med tuppar som används vid tuppfäktning, en populär företeelse som ofta kombineras med vadhållning i flera asiatiska länder. Dyrbara tävlingstuppar smugglas över gränser eller göms undan av sina ägare trots att tupparna kan vara smittospridare.

WHO varnar också för att traktorer och andra redskap som används i jordbruket kan sprida smitta.

Experter från FN:s livsmedelsorgan FAO uppskattar att det kan ta ett år eller mer innan det går att hejda spridningen av smittan.

Risken ökar över tiden
De fall där människor smittats har kunnat härledas till direkt kontakt med smittade höns, men experter befarar att ju längre denna virusform cirkulerar, desto större är riskerna att viruset kombineras med något mänskligt virus.

Fortfarande finns alltså enligt WHO risken för att en ännu mera allvarlig epidemi kan bryta ut.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".