Tidningar förbjuds inför iranska valet

I morgon, fredag är det dags för det omdebatterade parlamentsvalet i Iran. Inför valet har nu två tidningar förbjudits att komma ut eftersom de har publicerat kritik mot landets religiöse ledare.

De nu stängda tidningarna publicerade ett öppet brev till ayatollah Ali Kahmenei där över 100 parlamentsledamöter beskyller honom för att ha förrått den islamska revolutionen och att han i islams namn trampar på det iranska folkets rättigheter.

Det här är ett unikt dokument där Irans högste andlige ledare, som står över både president, regering och parlament, får utstå hård kritik för att han har tillåtit att omkring 2 500 reformsinnade kandidater till morgondagens parlamentsval inte får lov att ställa upp.

Allvarligt etikettsbrott
Att offentligt kritisera ayatollah Khamenei är milt uttryckt ett allvarligt etikettsbrott och många jämställer det närmast med högförräderi.

Bakgrunden till den här hårda kritiken är att det konservativa islamska väktarrådet i Iran har beslutat att på religiösa grunder hindra de reformvänliga kandidaterna att delta i valet.

Det har utlöst häftiga protester i Iran och landets president Mohammad Khatami har vädjat både till väktarrådet och till ayatollah Khamenei att beslutet skall rivas upp. Men det står fast.

Uppmaning till bojkott
Flera av de framstående reformvänliga politikerna har uppmanat väljarna att bojkotta fredagens val. Men valbojkotten har inte stöd av president Mohammad Khatami även om han ingår i det reforminriktade lägret.

Ändå räknar man med att valdeltagandet kan komma att gå ner under 50 procent. Det kommer sannolikt att leda till att det parlament som idag har en reformvänlig majoritet efter valet kommer att bytas ut mot ett mer konservativ församling.

Enligt de flesta politiska bedömare var just det väktarrådets motiv för att förbjuda de över 2 000 reforminriktade kandidaterna att ställa upp i valet.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".