Arkivfoto: Bertil Ericson/PRB

Skatteverket: Kyrkan borde inte vara förvånad

Svenska kyrkan krävs på stora belopp i skatt från sina stiftelser, som tidigare varit befriade från skatt. Reglerna är tydliga och detta borde dock inte förvåna kyrkans folk, anser Skatteverket.

– Det är egentligen inte någon svår skatterättslig fråga. Stiftelser med religiöst ändamål är inte skattebefriade. Det en ren effekt av skiljandet av kyrkan från staten, säger skattedirektör Sune Jansson vid Skatteverket.

Varför är det då skillnad nu jämfört med när kyrkan låg under staten och stiftelserna var skattebefriade?

– Då var ju stiftelserna en del av staten, nära anknutna till staten. Då finns det en rättspraxis att stiftelser som är nära anknutna till staten och kommunerna anses som en del av stat och komm, och staten och kommunerna beskattas inte, säger Sune Jansson.

Förr slapp kyrkan alltså betala skatt för sina stiftelser eftersom kyrkan räknades till staten. Nu gäller inte det undantaget längre för kyrkan. Vissa stiftelser är skattefria, men alltså inte de med religiös inriktning.

Men inom Svenska kyrkan vill man att kyrkans stiftelser precis som förr ska vara befriade från skatt, och har överklagat skattekraven till Länsrätten.

Vilken information fick då kyrkan av skatteverket vid skilsmässan från staten?

– Vi har haft kontakt med kyrkan i samband med övergången, men om just denna fråga var upp till diskussion vet jag inte, säger Sune Jansson på Skatteverket.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".