Oljeläckan i Mexikanska golfen

BP:s agerande oansvarigt - anser Obama

USA:s president Barack Obama har formellt utsett en kommission som ska utreda vad som orsakat oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Samtidigt skärper Obama tonen mot det ansvariga oljebolaget BP.

President Obama öser kritik över BP, i allt hårdare ordalag. I sitt veckotal kallade han BP:s agerande för oansvarigt, och krävde att oljebolaget nu presenterar alla fakta kring det växande oljeutsläppet, stoppar läckan och tar fullt ekonomiskt ansvar för följderna.

Men kritiken ökar också mot Obama, flera miljöorganisationer kräver att Obama-administrationen ska ta större ansvar både för saneringsarbetet och för att hindra framtida oljeolyckor. Obama tillsätter nu en statlig kommission, för att utreda vad som orsakad oljeläckan, och om lagar och regler behöver ändras.

Men han gjorde klart att den hårt kritiserade oljeborrningen utanför kusten kommer att fortsätta, trots allt skarpare protester från miljörörelsen. Oljeborrningen i Mexikanska golfen är nödvändig för att vi ska klara USA:s energibehov sa han.

I Mexikanska golfen fortsätter BP i dag att pumpa upp olja genom en pipeline man lyckats montera över läckan. Men hur stor del av oljespillet som pumpas upp är oklart, och stora mängder fortsätter att välla ut i havet.

Den tjocka bruna oljan har nu börjat sköljas in i de ömtåliga våtmarkerna i Louisiana, och biologer och forskare varnar för stora risker bland annat för fågellivet.

Biologen Maura Wood var ute med båt i träskmarkerna i södra Louisiana och sa till BBC att den klibbiga oljan syns tydligt på ytan. Flera sällsynta fågelarter finns i området, de är nu allvarligt hotade, sa Wood.