Förslag om ändrad maktfördelning i Ericsson

De stora svenska ägarna i telekomföretaget Ericsson är nu överens om hur hur den segdragna frågna om rösträtt och maktfördelningen i Ericsson kan lösas. Genom att röstvärdet på B-aktierna blir hundra gånger starkare än idag blir  de gamla huvudägarnas, Investor och Industrivärlden, inflytande mer än halverat. 

– Som ni förstår eftersom vi har hållit på ganska länge med det här, så känns det väldigt bra att vi har kommit så här långt och att vi har ett förslag där alla har skrivit på. Det känns också väldigt bra. Det gjordes under kvällen igår, så Ericssons styrelseordförande Michael Treschow.

Kan man tro att Ericsson kommer att forstätta att ligga i svenska händer med det här förslaget?

– Ja, jag tror inte att det blir någon större förskjutning. I absoluta tal blir det förskjutningar, men det är ju ganska tryggande storlekar på ägande i alla fall efter en sådan här omvandling.

För Wallenbergsfären med Investor och för Industrivärlden med Handelsbanken betyder förändringen att deras röstandel i Ericsson sjunker från knappt 75 procent till omkring 36 procent.

Utländska ägare som idag sitter med 35-40 procent av kapitalet men bara ett par procent av rösterna med förslaget får om bortåt en tredjedel av rösterna.

Men enligt Michael Treschow är förslaget inte förankrat hos Ericssons stora utländska ägare. Dessutom måste i praktiken förslaget godkännas på de kommande bolagsstämmorna i Investor och Industrivärlden om det ska gå igenom. 

Från maktsynpunkt tror Treschow inte att rösträttsförändringen kommer att locka fram något uppköpsbud på Ericssons från utländska konkurrenter eller intressen.

– Jag tror inte att det här borgar för den typen av aktiviteter, säger Michael Treschow

Varför inte då?

– Nej jag tror att det finns ett så betryggande ägande i Ericsson att inte just den här faktorn skulle trigga en sådan aktivitet, säger Michael Treschow

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".