Koreakonflikt sprider oro i Ostasien

Koreakonfliken som nyligen blossat upp igen sprider oro i Ostasien. USA:s utrikesminister Hillary Clinton reser i dag till Peking för att diskutera frågan med Kinas ledare.

Koreafrågan är det allra mest brådskande ärendet som ska diskuteras när den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton kommer till Peking.

Mötena mellan Kina och USA skulle egentligen ha handlat ekonomi, men kommer att överskuggas av konflikten mellan Nord- och Sydkorea som lett till oro för nya våldsamheter. Detta efter att Sydkorea sagt sig ha bevis för att det var Nordkorea som sänkte det sydkoreanska krigsfartyget Cheonan i mars i år.

Medan den gamla Bushadministrationen i USA satte hårt mot hårt och pekade ut Nordkorea som en del av "ondskans axelmakter" har Obamas regering, som representeras av Hillary Clinton, hittills inte drivit frågan om Nordkorea och dess kärnvapen lika hårt. Det påpekar professor Jin Canrong på Renminuniversitetet i Peking.

Professor Jin Canrong som specialiserar sig på relationen mellan Kina och USA säger att Kina inte heller drivs av någon stark vilja att påverka Nordkorea.

- USA vill inte lösa Nordkoreafrågan nu, det viktiga för dem är Iranfrågan, säger han.

Om Nordkorea behöver Kinas hjälp för att återuppta sexpartssamtalen så kommer Kina att driva det, men om Nordkorea inte vill det så kommer Kina att vänta, ibland alldeles för tålmodigt, säger Jin Canrong.

På onsdag ska Hillary Clinton också träffa Sydkoreas ledare, som snart väntas lämna över sina protester mot fartygssänkningen till FN:s säkerhetsråd. Säkerhetsrådet kan fördöma Nordkorea eller bestämma om fler sanktioner. Det skulle sannolikt reta upp Nordkorea som har hotat med krig och krävt att få göra en egen utredning om sänkningen av det sydkoeanska fartyget.

Kina har tidigare sagt att Nordkoreafrågan ska lösas med hjälp av samtal och inte med sanktioner.