Felbehandlande läkare opererar i Sverige

En läkare som i Norge förlorat rätten att operera, arbetar nu inom vården i landstinget Gävleborg. Kirurgen stängdes av i Norge efter att ha felbehandlat patienter.

– Det är klart att det var många anmälningar som har kommit in i Norge så det vill jag naturligtvis titta på. Men den här läkaren har jobbat åt sedan januari 2008 och tidigare på ett bemanningsföretag och har gjort ett bra jobb åt oss så vitt vi kan bedöma och har inte några fällningar i någon anmälan gjord här, säger Kjell Norman som är divisionschef inom landstinget Gävleborg.

I Norge har läkaren fällts för felbehandling 29 gånger, bland annat ska en man ha dött i förtid till följd av komplikationer av en operation som läkaren utfört, rapporterar det norska radio- och tv-bolaget NRK. Det var NRK som avslöjade att läkaren nu opererar igen i Sverige, och enligt NRK har hittills 13 miljoner kronor betalats ut i ersättning till drabbade från den norska patientskadeförsäkringen.

Norska myndigheter fråntog läkaren specialistlegitimationen och rätten att operera. Men hon har kvar sin läkarlegitimation. Det räckte för att få jobb i landstinget i Gävleborg via ett bemanningsföretag.

Efter ett halvår fick läkaren fast anställning. Inga kontroller av hennes bakgrund gjordes då.

Sedan slutet på förra året finns nya rutiner vid nyanställningar, men de gällde inte då, säger Kjell Norman på landstinget i Gävleborg.

– Vi har det i dag och vi borde naturligtvis ha haft det tidigare. Men det är en utveckling det också att vi bygger vidare på att säkerställa kompetensen hos dem vi anställer, säger Kjell Norman.

Läkaren har tidigare arbetat på flera orter i både Danmark, Norge och Sverige, och hon kommer nu att fortsätta sitt arbete som vanligt i Gävleborg, enligt Kjell Norman.

Och trots den långa listan över felbehandlingar i Norge anser han inte att patienter behöver oroa sig.

– Hon har gjort ett bra jobb hos oss efter vad vi kan bedöma, och man kan vara trygg i det.

Man kan vara helt trygg?

– Ja, såvitt vi kan bedöma just nu så kan man det, säger Kjell Norman.