Sverige i fokus på världsutställningen

I dag var det Sveriges dag på världsutställningen i Shanghai. Svenska företag och kultur visades upp på vad som kallats världens största evenemang.

Svenskdagen på världsutställningen i Shanghai invigdes med sång på samiska av Sofia Jannok och fortsatte med att en svensk delegation med kungen, näringsminister Maud Olofsson och svenska företagsledare mötte Shanghais mest inflytelserika man, den lokala partisekreteraren Yu Zhengsheng.

Den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai kostar 70 miljoner kronor, en dryg hälft har betalats av svenska företag som representeras, och knappt hälften kommer från svenska skattebetalare.

Företaget Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg tycker att Sveriges engagemang på världsutställningen i Kina är viktigt för att upprätthålla kontakter som hjälper företag att konkurrera på den kinesiska marknaden.

– Det är ett nytt land, på en generation går du till att bli en av världens ledande ekonomier och det land som matchar USA. Det är en dramatiskt snabb utveckling och det är självklart att de till och med kan kosta på sig att titta ner på andra delar av världen, säger han.

På världsutställningen tornar Kinas egen paviljong upp sig högt över alla andras och Sveriges litenhet nämns ofta i samtalen bland medlemmarna i den svenska delegationen. Men Pekingbon Mats Harborn som är representant för lastbilsföretaget Scania och ordförande i den svenska handelskammaren i Kina verkar säker på att svenska företag har unika kvaliteter.

– Det händer mycket i Kina i dag. Inom vissa områden är kinesiska företag långt framme, men inom andra områden är de fortfarande ganska långt efter.  När svenska företag är aktiva i Kina ska vi inte vara rädda för att stå fast vid våra egna affärsmodeller. De kommer att bli framgångsrika i Kina också.

Skryt och utbildning

#text=3708154# Världsutställningar har i alla tider fascinerat miljontals människor.

Största expon hittills

#text=3665808# i Shanghai invigdes med ett jättefyrverkeri över natthimlen.

Hanna Sahlberg, Shanghai

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.