Sydkorea stoppar all handel med Nordkorea

Sydkoreas president säger att Nordkorea måste straffas för att ha beordrat en attack som sänkte ett sydkoreanskt fartyg. 46 människor dog vid sänkningen.

Sydkoreas president Lee Myung-bak hade en tuff och oförsonlig ton när han tv-talade till sin nation i dag. Han sa att tålamodet är slut med vad han kallade grannlandet Nordkoreas brutalitet.

Presidentens tal kom bara dagar efter att Sydkorea, med hjälp av en internationell expertkommission, slagit fast att det inte finns någon tvekan om att det var Nordkorea som låg bakom den plötsliga torpedattacken mot ett sydkoreanskt krigsfartyg i mars, då 46 sjömän dog.

Någon militär vedergällning är det inte tal om från Sydkorea, eftersom det skulle kunna leda till fullt krig, med nordkoreanska missiler som skulle kunna regna ner över Seoul.

I stället sa Sydkoreas ledare att Seoul nu tänker föra upp ärendet till FN:s säkerhetsråd. Sydkorea stoppar också utbyte mellan de båda länderna – exempelvis fiskimport från Nordkorea.

Nordkoreanska fartyg får inte längre passera genom syds vatten. Pyongyang måste också be om ursäkt för sänkningen.

– Vi har tolererat Nordkoreas brutalitet gång på gång, sa presidenten.

– Vi gjorde det för att vi alltid genuint längtat efter fred på koreanska halvön. Men saker har förändrats. Nordkorea måste betala för sina provokativa gärningar, sa han.

Han sa inget definitivt om vad som ska hända med en sydkoreansk företagsby som är i drift precis innanför nordkoreanska gränsen.

Han sa att rika syd kommer att fortsätta att skicka mat till barnen i Nordkorea, som ofta härjas av undernäring och hunger.

En fråga nu är hur Nordkoreas enda allierade Kina kommer att agera när kraven på skärpta sanktioner når säkerhetsrådet, där Peking har veto.

USA försöker trycka på Peking att delta i bestraffningen av Nordkorea.

Nordkorea förnekar ursinnigt att det låg bakom sänkningen i mars av ett sydkoreanskt fartyg, detta trots att Sydkorea hittat den 7 meter långa torpeden som avfyrats från en ubåt. Torpeden var av en nordkoreansk typ och hade koreanska bokstäver.

Pyongyang säger att bevisen är falska och att varje försök att nu bestraffa Nordkorea kommer att mötas med, som det säger, "fullt krig". Sådana hot har Nordkorea utslungat många gånger tidigare.