Prodi lovar ta itu med antisemitismen inom EU

Framträdande judiska ledare höll på torsdagen ett öppet möte med EU-kommissionens ledning för att diskutera den ökande antisemtismen i Europa. De internationella och europeiska judiska organisationerna kräver att EU vidtar åtgärder för att stoppa trakasserier och ökat våld mot judar i Europa.

- Judarna i Europa känner fruktan. Mer i vissa områden och mindre i andra, men de känner fruktan, sa nobelpristagaren Elie Viesel, som var en av de första talarna vid mötet.

–Judar är ett folk med antenner, och när vi säger att nu är det fara på färde, då vill vi att ni andra lyssnar, fortsatte han.

Stor oro bland judar i Europa
Cobi Benatoff, ledare för judiska världskongressen, René Samuel Sirat, högste rabbi i Paris och Henry Grunwald, ledare för den judiska organisationen i Storbritannien vittnade också om stor oro bland judar i Europa.

Oro över att judiska skolor och synagogor måste skyddas med vakter och oro över att trakasserier och våld mot judar ökar.

De judiska ledarna anser att det är bara Frankrikes president Jaques Chirac och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi som hittills har tagit varningstecknen på allvar.

Anklagelser om passiv antisemitism
De har tidigare anklagat EU-länderna för passiv antisemitism eftersom de inte ingriper.

Men EU-kommisionens ordförande Romano Prodi försäkrade att han ska kalla samman EU:s inrikes-, justie- och utbildningsministrar för att se till att angrepp mot judar bestraffas och att antisemitiska värderingar konfronteras.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".