Livbolag välkomnar lagändringar för pensionssparare

Regeringen lade på torsdagen fram nio förslag till lagändringar som ska öka konsumentskyddet för landets pensionssparare. Hans Benndorf, vd på Länsförsäkringar Liv, välkomnar förslagen.

– Jag tycker att de är bra och det här är ju områden eller förslag som vi redan har genomfört i allt väsentligt, det finns några områden kvar där vi håller på att genomföra det

Vad har ni kvar att göra för att leva upp till de nya lagarna?

– Det vi håller på med nu, det handlar om att ha handlingsplaner och policy för intressekonflikter.

Efter de senaste årens kris i livbolagen vill regeringen nu genom nya lagar stärka försäkringsspararnas ställning. Förslagen innebär bland annat att majoriteten av styrelseledamöterna i livbolag ska vara oberoende.

Bestämmelserna skärps
Försäkringstagarna ska själva utse en ledamot och tillsammans med aktieägare och delägare ska spararna ingå i den krets som enligt lagen inte otillbörligt får missgynnas.

Dessutom skärps bestämmelserna om jäv och livförsäkringssparande omfattas av lagen om finansiell rådgivning.

Biträdande finansminister Gunnar Lund vill också tvinga livbolagen att skapa handlingsplaner mot intressekonflikter och principer för bonusprogram.

Tidigare har han talat för obligatorisk flytträtt, alltså att spararna ska kunna byta försäkringsbolag utan att drabbas av höga avgifter. Det förslaget ingår inte i dagens lagrådsremiss. Det är en komplicerad fråga enligt Gunnar Lund.

– Det här är en komplicerad fråga, flytträtten, men vi snabbutreder den nu och jag räknar med att kunna presentera den inom några veckor, säger Gunnar Lund.

Straffavgifter drabbar spararna
Men frågan är om alla förslag verkligen gynnar försäkringstagarna.

Regeringen vill ge Finansinspektionen kraftigare sanktionsmöjligheter, bland annat ska man kunna ta ut straffavgifter på upp till 50 miljoner kronor. Men sådana böter får spararna betala, säger Hans Benndorf på Länsförsäkringar.

– Ett livbolag består ju av ett kollektiv av sparare som genom olika riskutjämning hjälper varandra med olika typer av lösningar, det gör ju att det finns inga andra pengar än spararnas pengar.

Så att det skulle vara av spararnas pengar man får lova titta till de här straffavgifterna?

– Ja bolagens pengar i alla delar är ju spararnas samlade pengar, säger Hans Benndorf, vd på Länsförsäkringar Liv.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista