Foto: Jessica Gow/PRB

Hoffmann manade till enighet inom v

På torsdagseftermiddagen inledde vänsterpartiet sin partikongress på Folkets hus i Stockholm. Invigningstalet hölls av den tillfälliga partiledaren Ulla Hoffmann, som avgår i samband med kongressen.

–Ulla Hoffmann, vänsterns Nisse från Manpower, som jag blev kallad i en krönika, sa Ulla Hoffmann i sitt tal och fick publiken att skratta.

Tuff tid som partiledare
I drygt ett år har Ulla Hoffmann varit tillfällig partiledare. Ett inhopp som, av hennes tal att döma, inneburit en tuff tid.

Både medier och partikamrater har haft mycket synpunkter på henne, så kanske var de stående ovationerna på kongressen något av en tröst.

Kampen mellan olika grupperingar i vänsterpartiet tar för närvarande, liksom så många gånger tidigare i partiets historia, mycket energi. Ulla Hoffmann manade till samling.

–Det vi uppnått som ett vänsterparti, det har vi uppnått tillsammans. Inte den eller den gruppen, utan det är partiet tillsammans som ser till att vi blivit det breda och moderna vänsterparti vi är idag, sa Ulla Hoffmann.

En grundläggande skillnad handlar om synen på om man ska satsa på att samarbeta med andra partier och nå politiska kompromisser eller om man i stället ska satsa på att vara en radikal kraft som visar upp ett alternativ till det etablerade.

Uppmanade till enighet
Ulla Hoffmann pekade inte ut någon bestämd riktning i den frågan utan nöjde sig med att uppmana till enighet.

–När världens människor svälter och fattigdomen ökar, när kapitalismen brer ut sig, när kapitalisterna skor sig på arbetarnas bekostnad, hur i hela friden skulle det då se ut om vi la ner tid på att bekämpa varandra? frågade Ulla Hoffmann i sitt invigningstal på vänsterpartiets kongress.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".