Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkivfoto: Peter Hoelstad/PRB

Glesbygden räddar svenskt EU-stöd

När EU får många nya och fattiga medlemmar måste EU:s regionalstöd göras om. Det blir nya villkor som gäller. Trots det är Sverige garanterat pengar även i framtiden och en del av förklaringen till det är den svenska glesbygden.

–Det är befolkningstäthet som gäller. Det innebär i praktiken att de extremt glesbefolkade regionerna i norra Sverige gör att den svenska pengapåsen ökar. De kommer att generera lite mer pengar till den svenska budgeten, säger Ann-Kerstin Myléus, tjänsteman på EU-kommissionen i Bryssel.

Glesbygdsfaktorn slår igenom
Förklaringen till detta att det i Sveriges avtal med EU står att områden där det bor mindre än åtta personer per kvadratkilometer ska ha regionalstöd. Glesbygdsfaktorn ger alltså Sverige något mer i stödpengar.

I den kommande långtidsbudgeten som ska börja gälla år 2007 vill också EU-kommissionen göra om reglerna så att medlemsstaterna själva kan bestämma vilken region som ska få stöd.

–I princip är kan alla regioner komma i fråga men det blir upp till varje medlemsland att bestämma vilka regioner som ska omfattas. Det blir inte längre så att kommissionen går in och påverkar utan det blir enbart en angelägenhet för medlemsländerna, säger Ann-Kerstin Myléus.

Det blir alltså den svenska regeringen som får avgöra var det behövs stödpengar för att stärka konkurrenskraft och skapa fler jobb.

Handlar om lite pengar
För svensk del handlar det ändå om ganska litet pengar. En gissning är att Sverige i nästa budget kan få lika mycket pengar som under nuvarande budgetperiod.

Det handlar då om sammanlagt ungefär 20 miljarder svenska kronor under sju års tid. EU-kommissionens förslag är att regionalstödet i den nya budgeten ska vara sammanlagt 3 000 miljarder svenska kronor. Hälften ska gå till nuvarande EU-länder och hälften till de nya medlemsstaterna.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".